2011 Kebnekaise

Hjemmeside for Anders og Stina

2011 Kebnekaise

Forberedelse: 22.juni

Planlægningen går på højtryk.
Morgenhavregrøden blev afprøvet.
Rygsækkene til vandreturerne er så godt som pakket.

Navigationsudstyret suppleret med en ipad ! (som måske også kan bruges til andre ting !)

Der går meget tid med at snakke om udstyrsdetaljer og ruteplanlægning og indhentnig af køre/sejle/flyve-tidsplaner. Vi får næsten ikke tid til at snakke om sejlturen.

Dag 1: Taarbæk - Torekov, 26.juni

i køjen iTorekov. Fra Taarbæk lidt i 10, bunkring i Helsingør,rundede Kullen kl 16, satte sejl og drev på drømmevis de sidste timer til Torekov, hvor drømmen brat blev brudt af tydelige lyde der talte om motorproblemer. Damn! Det går lidt bedre med Stinas hals, men lidt for meget kold vind i stolen på agterdækket var lige ved at ødelægge billedet. Da vi efter spisning af den medbragte fåregryde sad med Ragusa og Bråstad cognacen var vi enige om at alt nu allerede var som det skulle være.
Dag 2: Torekov - Kungsön, 27.juni

Dag 3: Långedrag, 28.juni

Kungsön, morgen,sol. Stina sover, det hjælper påtale egl fræse, som er ved at være under kontrol. Fantastisk sejladse igår, 12 timer for motor på ethelt stille Kattegat, næsten, men nok til at vi bekvemt kunne sidde katolske på agterdækket og have bordet permanent monteret. Stina sover halsbetændelsen væk. Dagen startede perfekt med at vi allerede kl 7 fik fat i en mekaniker som kunne konstatere at problemerne kom af en løs metrik i ophænget. Lettelse!!! Vi havde lavet en fin manøvre med at sejle tværs over havnen uden motor med skub og hal og vind uden at forstyrre dem i skibet vi lå udenpå.

Dejligt at kunne slutte af med en perfekt tillægnin på klippen her dejlige Kungsön. Herfra er der kun en time til Göteborg.

Dag 4: Malung, 29.juni

Var igår, og har allerede glemt! Efter afsked med det nye bådmandskab ved ti tiden kom vi afstred da alle småforglemmelser var bragt i orden. Proviantering og morgenmad i ICAen ved havnen, med konditori og fiskevogn. Og første ompakning for at finde Stinas taske. Valgte 45 eren, men den var en fæl skuffelse, stadigvæk meget vejarbejde nu på 20.de år. FormiddagsOstemad lige ved Vänersborg på en rastplads under reparation, ubekvemt men underholdende. Derfor ikke et øje tørt ved den totalt idylliske frokost ved slusen ved Köpmannebro, den første på Dalslandskanalen, uden højdeforskel. Pil selv rejer. Dansk familie kom netop slusende forbi. Højt solskin og sød slusepige serverede kaffe. Forbi fucking Åmål, op langs Fryken, kaffe ved det stygge Värmlandsmonument. Anden omorganisering for at finde det ekstra 12V-udtag. Eftermoddagsyoughurt i Støllet. vandrerhjemmet i Malung, hvor vi var de yngste gæster. Et ældre par var på ders sidste tur, manden var en del Alzheimer, det sidste han kunne var at køre bil efter konens mening. Mad på værelset, den røgede laks med røræg. Tredje gennemsøgning af bilen, da simkortet til Ipad var forsvundet. Jeg fik en dejlig gåtur til og langs Vesterdalselvenr.

Dag 5: Malung - Hudiksval, 30.juni


Malung ... Hudiksvall.
Dejligt vejr, tidligt og hurtigt til Mora. Zorn-museet genopfrisker gamle og helt nye minder. Dejligt at se de store malerier igen og interessant at se de mange skitser til dem og hans udfoldelser i andre tekniker, herunder skulptur. Men den er lidt hurtigt overstået.

Vælger at gå uden for de oplagte veje, det giver lidt traktorer på vejen, men også svimlende udsigter og fornemmelser af den lokale karakter. Provianterer i en lille landsby ICA, indtager en formiddagssyltetøjs-cd med fødderne i vand ved en skøn sø.
(Furudal). til den (lidt sene) frokost forvilder vi os ud på en markvej og nyder et lidt længere hvil.

Så er vi ude ved Bottenviken og E4 og meget snart fremme ved vandrerhjemmet i Hudiksval, som er klart behageligere end Malungs. Værelset er et egentlig tomandsrum, ret lille, men der er meget fine udenomsfaciliteter, måske lidt for få toiletter og bad. Men nu er vi ikke længere i tvivl om at vi måske er lidt for unge til denne form. vi trækker i hvert fald gennemsnitsalderen ned, selvom det på engelsk kaldes youth hostel.

Dejlig tur på stranden og i vandet. Koteletterne bliver også fint tilberedt i fælleskækkenet.

Aftentur ind til Hudiksval, bob, bob, Stina er stadig ikke helt frisk endnu.

Dag : Hudiksval - Köpmanholmen, 1.juli

hudiksvall...Köpmansholmen. En dag med regn og så endnu mere regn så en lille bitte forræderisk pause og så endnu mere regn. Og dette skulle have været dage med de fantastiske landskaber. Mest nedtur. Heldigvis levede vandrerhjemmet op til forventningerne selv uden room with a view. Nu er alt skønt.Dag : 2.juli

Köpmanholmen - Överkalix. Morgenbad (med lidt besvær for at komme op igen, de stakkels gamle arme), morgenmad på vandrerhjemmets terasse. Afgang kl 9. Derudad E4, Umea, Skellefteå ( med afstikker til Hjoggböle, P.O.Enquists, uden at finde det grønne hus). Piteå Luleå, op ad E10 langs Kalix til Ôverkalix. Campingpladsplads for150 SEK. Indrerning af bilen til sovning , helt fornuftigt, men meget hårdt. En del regn, men mest tørvejr.Dag : 3.juli

ôverkalix - Jukkasjárvi. Vågnede begge ved femtiden men fik at par småslumringer endnu. Det havde været en hård nat, underlaget altså, men vi havde da sovet endda på trods af et utrøsteligt barn, som holdt ud til efter midnat. Men tidligt afsted, planen er at fremskynde vores tidsplan med en dag på grund af truslerne om regnvejr om nogle dage. Vi har ganske vist booket på ishotellet, men overvejer at tage direkte til Nikkaluokta for at kunne komme afsted på fjeldturen tdligt. Finder dog ud af at ishotellet er lige så godt til formålet, vi springer bare opholdet i Nikkaluokta over. Nu er vi på ishotellet og har allerede slappet af i fem timer. Om lidt spiser vi på restauranten og følger op med isbaren (Absolut), men springer natsaunaen over. Vi er vældigt tilfredse med alting.

Maden var perfekt: Ovnbagt røding og rensdyrinderlår. Vaniljeis med hele mosede multebær serveret i en bakke af is.

På isbaren er også glassene af is. Her er demonstrationer af et par af værelserne på ishotellet. Og isskulpturer, og vi må iklæde os pels.Dag : 4.juli

Jukkasjärvi-Kebnekaise.
Ved morgenmaden opdager vi at vores rumsnaboer fra Blekinge også skal vandre til Kebnekaise, for så har de gjort det og det skal man vel. I øvrigt hyggelige og snakkesalige folk.
Ordnede langtidsparkering, købte myggehat og var af sted på vandretur kl 9. :Gik frisk til; de første 6 km på halvanden time.
Så vi har over en time ved den lille lapkåte til indtagelse af den obligatoriske kaffe med kanelbulle mens vi venter på færgen og på at få leveret et lap Donalds burger af rensdyr til at indtage som frokost efter færgeturen.
Færgen er godt fuld, færgemanden er meget underholdende, efterkommer af den første bosætter i Nikkaluokta, hans farfar, som var en driftig mand, fjorten børn osv.
Meget slagfærdig-. Da vi siger tak for turen svarer han "tak for pengene", det er faktisk også hundedyrt.
Båden drøner op ad Laddjujauris mæandere.
De næste 8 km er meget mere anstrengende med ups and downs og tiltrængte hvilepauser, men vi er fremme lidt over fire.
Aftensmaden tilberedes ved at hælde kogende vand i den pose som den er leveret i, ganske udmærket kødgryde med kogte risflager til. Ved bordet møder vi endda vores Blekingesere som er ved godt mod, manden dog lidt lovlig træt, men de har også taget hele turen til fods uden at snyde med bådtur.
Værelset er godt nok lille og sengen knager.


Dag : 5.juli

Kebnekaise-Tarfala, 8-9 km hen, 500 m op.
Meget smuk tur med gode behagelige hvilepauser siddende på store sten og liggende på græs og på glatte klipper.
Men det sidste stykke hen over blokkene er drøjt.
Ubeskrivelig smukt langs den brølende fossende elv.
Masser af blomster af mange slags.
Vi har pakket boller ved morgenmaden på fjeldstationen og de indtages med fødderne i vand i et lille tilløb med glatte røde klipper.
Alt er idyl, piece of cake.
Men nu begynder det at gå alvorligt opad. Vi må oftere stå stille. Landskabet skifter til et bloklandskab, kantede blokke som vi må klavre hen over kæmpestore blokke på mange meter i diameter som fylder os med undren som de ligger der på række som arrangeret af nogen med mægtige kræfter.
Det sidste stykke er rigtig hårdt, men trøsten findes i de sidste blomster som kan leve i dette øde, isranunklerne, Ranunculus glacialis. stina har haft lejlighed til at brillere med sin viden om dette væsen for nogle forbipasserende som undrede sig over hvad det dog kunne være.

I hytten er der et andet dansk par og vi kommer i god kontakt med stugvärden Lars en ældre besindig herre som sætter os grundigt ind i stedets regler og ånd.
Vi tilbereder vores medbragte risottopulver tilføjet nogle ekstra ris, en ordentlig portion, hvad der er heldigt nok da vi har overvejet at blive her en ekstra dag til at samle kræfter.Dag : 6.juli

Tarfala
Hytten er så fyint og her er så smukt og vi vil gerne slappe af så vi bliver.


Dag : 7.juli

Tarfala-Kebnekaise til fods 9-14-30
Kebnekaise-Nikkaluokta med helikopter 17.10-17.20
Nikkaluokta-Vakkolavara i bil 17.50-22.40 i bil
What a day!

Morgenmaden er den tiloversblevne risotto fra i aftes, vi må jo udnytte alt hvad vi har.
Nedturen gennem Tarfaladalen er noget nemmere, selvom det er anstrengende og koncentrationskrævende at gå nedad. Vi bruger dog 6 timer inklusive middagspause med tørret elgkød.

Der er lige et par timer på fjeldstationen med kaffe og kage (og dusch) inden helikopterturen. Vi er på første hold, 6 personer der alle har gode muligheder for at se ud, Stina dog på førsteklasse på forsædet med udsyn i alle retninger frem til siden og nedad. Især mæanderne på elven gør indtryk. Træerne er så små, men tydelige.
det er ren fryd og vi er glade og fyldte med indtryk da vi efter 10 minutter lander kl 17.30.
Men så er det hurtigt af sted igen
først de 64 km tilbage til Kiruna, så til Gällivare og siden Porjus
(se denne del af ruten) 164 km
og så 120 km op langs Luleälv til Vakkotavare, uden i øvrigt på noget tidspunkt at have haft et fast mål, kun en vej ad hvilken, i det vi har været indstillet på om nødvendigt at sove i bilen.
Men på vandrerhjemmet i Vakkotavare, hvortil vi ankommer 22.30 (efter 348 km) har de et fint lille rum til os. Der er kun tre rum og vi får det sidste. Dette er en station på Kungsleden hvor man skal tage bussen et stykke vej til en færge til den anden side af Luleälv, som snarere er en meget b red sø.

Køreturen har i øvrigt budt på fantastiske panoramaer horisonten rundt, flossede og sneklædte fjeldmassiver. Stora Sjöfallets nationalpark.

Der er godt nok sket en del idag og vi sover hurtigt.

Aftensmaden blev indtaget på rastepladsen ved Lappeasuanta, hvor vi fik kaffe på vejen op.

Dag : 8.juli

Vakkotavara-Retsim i bil kl 9
Retsim - Änonhjalmme færge kl 12.10
Änonhjalmme-Akkastugorna frem og tilbage til fods 12.50
Anonhjalmme-Vaisaluokta-Retsim med færge 18.10
Retsim-Jokkmokk i bil 19.20 - 21.40

Nåede frem til Ritsem i god tid til at nå færgen, men havde pludselig sløset den væk og det blev lidt hektisk, dog to minuttet inden afgang. Nogle havde kun en margin på 2 sekunder.
Den 40 minutter lange tur mod det enorme Akka-massiv tegnede meget lovende. Gåturen frem til fjeldstuen gik gennem skov og lidt sump, meget blomsterrig, men også irriterende mange myg.
Fjeldstuen var lidt en skuffelse, beliggenheden i sumpskoven, lidt slit og lurvet, ingen stuevært til at vise os til rette. vi er heldigvis gode til at erkende et nederlag mens der kan gøres noget ved det. Vi besluttede os til at vende tilbage med færgen. Det gav et ophold i en lille samedrevet kaffestue, hvor vi også kunne købe røget rødding, så nu begyndte det at gå godt. Næste opmuntring var at vi ikke skulle betale færgebillet igen fordi det nu var del i en rundtur- Denne inkludere samebyen vailsaluokta, som vi jo havde planlagt at gå til. Nu fik vi færten af den gennem de samer som også var på vej med færgen, en mor med børn og en overflod af pakkenelliker som vi kunne hjælpe hende med at få i land, hvilket var blevet vanskeliggjort af at færgebroen var i uorden og den derfor måtte lægge til med stævnen.

Tilbage kl 19 tog vi den hårde, men umådeligt smukke biltur tilbage langs Luleelven til Porjus og så endda videre til til vandrerhjemmet i Jokkmokk. Vi sov rigtig godt.
Den røgede røding var blevet indtaget ved den store dæmning ved Vietas, som vi havde læst en del om da den var et eksempel på skånselsløs udnyttelse af naturen foretaget mellem 1920 og 1970 blandt andet til stor ulempe for samerne.

De 144 km tilbage til Porjus var stadig meget smukke men næsten ubærlige for chaufføren. Herefter 53 km til vandrerhjemmet i Jokkmokk, et fint værelse men en lidt træt værtinde.

Dag : 9.juli

Jokkmokk-Storuman

Morgenmad på vandrerhjemmet, fint i et lyst ogluftigt lokale, vandretur efter kontanter. Indkøb i ICA afsted 10.45

Fin frokost ved Piteelven (se billedet)

En eftersøgning af Stinas solbriller fører til en total (og tiltrængt) omorganising af af bilen. Stina var grundigt træt, vi måtte akut holde ind ved en meget velegnet (viste det sig) plads lige inden Arviddsjaur, hvor vi organiserede bilen i hvilemode med myggenet og det hele. To timers søvn til chaufføren gjorde underværker. Imens kunne jeg studere fuglelivet og fiskene og læse weekendavisen på Ipad.

Vi opdager en talebesked fra Lars i Tarfala som har fundet Stinas solbriller !

Vi havde satset på en rasteplads ved Umeelven lige uden for Storuman, men den var for mangelfuld og lidt ulækket, så vi kørte tilbage til en campingplads lidt før byen som vi havde noteret os. Et usikkert værtspar sikrede os en lille hytte. Vi opretholdt frisk luft og lys takket være vores myggenet og stegte koteletterne med svampesovsen som vi havde købt i Jokkmokk.

værtsfolkenes usikkerhed hang nok sammen med at de var helt nye i rollen. Den foregående ejer var gået bort i infarkt og nu overvejede /håbede de på at kunne overtage. Det gav os noget at tænke over.

Midt på natten kl 4 bestemte vi os for at lave køjesengen til to enkeltsenge. dette krævede at bordet flyttedes og under den manøvre fik jeg den ene halvdel af det ned over storetåen. Den fik et kvarter i koldt vand og det tog det værste.

se ruten

Dag : 10.juli

Storuman - Ljungdalen

se (noget af) rutenTidlig afgang.
Kaffe i Östersund, byvandring og spontant solbrille indkøb
flot tur over broerne vest for byen
grusvej ind til Börtnan med kaffepause på en fæbod, med vafler og indkøb af messmör (=myseost) som vi så blive fremstillet.
Vandrerhjemmet i Ljungdal lagde op til selvorganisering, der var ikke tømt skraldebøtter. værelset ok, men helhedsindtrykket skummelt og forsømt.

Dag : 11.juli

Ljungdalen-Helag fjeldstationDag : 12.juli

Helag fjeldstation - Särna

Vågner til tæt tåge og regnvejr, 14 m/s og 1 grads varme !!
Og vi skal afsted.
Morgenmaden var fin, pakkede et par gode boller til turen.

Venter lidt, udsigten bliver kun værre, vi kaster os ud i det med al det tøj vi har. Kl er 10
Det går fint nok da vinden er i ryggen, det går jævnt nedad, vi går fire km i timen og er nede kl 13. Tror vi da.

Vi har nemlig valgt en anden rute ned efter anbefaling, den skulle være særlig smuk, men det kommer vi til at fortryde.
Vi (jeg, A) havde skønnet den ekstra afstand hen til bilen til 3 km på almindelig vej og det skulle vi jo nok kunne klare med den form vi nu er kommet i. Men for det første er det fire km og for det andet er det 150 m opad. Det er en barsk afslutning og den tager halvanden time med stønnen og pusten, men også med en vis "nå ja, når det nu er sådan, så klarer vi jo nok også det". Men kl er altså nu næsten 15 og vi har en lang etape foran os.

Opover Flatruet. Kaffebar hos lapperne i Mittåbyen og indkøb af røget røding og rensdyr.

Kører ad lidt små men ok veje, som vi for det meste har for os selv. Højt beliggende busklandskab med masser af åer, meget smukt.

Et pudsigt familjdrevet vandrerhjemmet, et hollandsk par med fire børn og sjove udstillinger af fotoapparater, skakspil, skoleplakater mm. En søn med sine forældre på 93 0g 90 og en datter med sin mor over 90.Dag : 13.juli

Särna vandrarhem -TrysilDag : 14.juli

Trysil - Jacobsö

Dag : 15.juli

Vi falder til ro på Jacobsö. Tager med Torkel og Pia til Hamburgsund for at handle og spise is ho Pipers. Og rejer, der skal selfølgelig være rejekalas i aften, sammen John og hans nye kone Maria. De bor halvdelen af året på Gotland og halvdelen i Stocholm. John er en del præget af den hjernesvulst han blev operette for for et par år siden. Han forklarer hvordan den var koblet til konflikter på arbejds pladsen, forsøg på udmobning. Meget gemytlig aften.

Dag : 16.juli

alle tre på klippetur Fest efter 6-timers sejladsen. Bord mé Christina og Lasse.

Dag : 17.juli

det regner og blæser uden afbrydelser , hvad er der mere at sige.

Øj,der kommer den, solen. Selvom det er aften er der pludselig liv på broen. Aldrig har vi set så mange, børn og voksne igang med at fange krabber og snakke.de to familier fra Ankerstugan og Sara, som har puttet Elvis. Og der bliver fanget mange krabber. På torsdag skal der være krabbefangsttävling i Fjällbacka.

Dag : 18.juli

Jacobsö-Havstensund

Så er det tid til sejlads igen. På fredag kommer Pernille med pigerne og med de vejrprognoser der er vil det være bedst at modtage dem på Jacobsö. Så vi må væk nu hvis der ikke skal gå ø-kuller i den.

Af sted ved frokosttid. Fin vind fra agten, det er nok med genoaen til at komme bekvemt frem. Inden om Fjällbacka.
Ind til Havstensund for at proviantere. Kommer til at ligge så bekvemt og vejret er så fint at vi bestemmer os for at blive og få en dag ud af det. Frem med cyklerne. Nicholai og jeg fin en fin vej anlagt som en lang træbro langs klippen.
Vi får Stina med til at se den efter aftensmaden.Dag : 19.juli

Havstensund-Råssö


Dag : 20.juli

Råssö-Havsten

Formiddagsstrandtur til den fine strand lige ved havnen.
Indkøb af jomfruhummer hos vores fisker Bosse, 300 sek/kg

Vi går ind til et af favoritstederne på norsiden af den sydlige halvø af Havsten.

Makrelstimer om båden, nabobådens drenge tilbyder os deres fangst. det giver anledning til opfindelsen af Maksdog burgeren: Hotdog med smørstegt makrel i stedet for pølse i brødet.

Aftentur i gummibåden til Havstensund. Isbutikken havde heldigvis lukket, så vi måtte gå på Skaldjurscafeet og spise isdessert.Dag : 21.juli

Havsten-Jacobsö

Strålende sol hele dagen.

Tre piger i en båd bringer friskbagte morgonfrallor.
Og vi tager den med ro.

Bunkrer diesel og vand i Havstensund.

Sejler udenskærs for fulde sejl (indtil vinden er helt plat læns) uden at have held med makrelfiskeriet. Passerer ind forbi hamnholmen og ser minsandten en sæl i havet i nærheden af det sted hvor vi så mange i maj.

Orienterer os om Jakobs ankomstplaner.Dag : 22.juli

Jacobsö

Idag kommer Camille og Liva, blir hentet fra toget i Hällevadsholm. ankommer til festmiddag med Pia og Torkel. Ovnbagt laks til de voksne og hotdog med smørstegt makrelfillet som pølse til børnene.

Det har været en lang og trættende tur, men da Liva kommer til vandet og kommer ned i jollen der skal færge over til Torkels ø er al træthed væk og hun jubler over sejlturen.

Der er arrangeret velkomstmiddag i den blå stue med makrelburgare og pølser.
Der er børnevoksen fodbold og det bliver sent inden vi kan tørne ind.

Jakob låner en seng hos Pia.Dag : 23.juli

Jacobsö.
spadseretur på Hynö. I regnvejr. Frokost hos christina og Lars.
krabbefangst med efterfølgende krabbevæddeløb i dejligt solskin.
Børnene balancerede rundt på stenene under huset og broen.
Det gav en meget våd Nicholai, der måtte redes ud med redningsbåd.

Komputertime med hele bordet fyldt med computere.

Aftensmad, børnene: æggekage med skinkemadder.
Indtages under afsyngelse af
"idag der er jeg så glad for jeg har spist skinkemad og nu skal jeg snart i bad" til selvkomponeret melodi

voksne: resten af laksen fra lørdag.

Dag : 24.juli

Jacobsö

Det regner fra morgenstunden
Efter affodringen (yoghurt og nutella-madder) har ungerne en time med maskiner. De finder ud af at dele I-pad-en, helt harmonisk, de har et fælles projekt med at samle points og de skiftes efter et fast skema, som de selv har defineret. Det er jo meget opmuntrende i betragtning af vejrprognoserne, som barre siger regn og regn.
Dog er der lovet en times tørvejr fra 11-12. Løftes holdes og der er igen krabbefangst med efterfølgende krabbevæddeløb-


Dag : 25.juli

Jakobsö.
Udflugt mellem og under byger til øens nordlige del med kogegrej til at varme blåbærsuppen.


Et vådt men veltilfreds selskab vender hjem.

Spilletime

Pandekager hos Pia.

Aftensmad med Pia og Torkel i den blå stue, hvor vi har medbragt hele maskinparken.
Grillning på trappen i selskab med Tyson (Torkels kat)

Billedshow.

ssent hjem til båden efter en fin afskedsfest med øen, det er jo sidste aften.

Dag : 26.juli

Pakning til hjemturen.
Vi sejler ind til Hamburgssund, i høj stemning og med frokostbar i forlugen, og venter på Rikke, som har skudt ETA flere gange pga trafikproblemer ved Göteborg. Fremme 14.30.

Da har vi nået en sidste is hos Pipers, og en.

Da vi er tilbage er det bad og Gin og Tonic og bare slappe af. Altså lige to kæmpe hellefiskekoteletter.


Dag : 27.juli

Gør klar til det store rejekalas.
Pia og Stian køber ind i Hamburgsund.
Jeg tager opvasken, der består af alt hvad vi har.

Selskabet består af Torkel og Larser (som går i gulvet)
Pia og Christer (som drikker egen og vores konjak, men tåler det)
Christina og Lasse.

En lille drink ved det gule hus inden vi begiver os til Blå Stue, hvor der allerede er dækket op.


Masser af drikkeviser og dertil hørende smøremidler
Flere rejer end vi kan spise, og så er der endda også ost.

Klokken er 1 inden vi starter på at bryde op og 2 inden Stina er tilbage efter at have assisteret Torkel med hjemfærgningen af fastlandsboerne.

Dag : 28.juli

Jakobsö - Hunebostrand.

Vi får sagt pænt farvel til torkel og Pia og flere og damper sydpå ved 2-tiden. Er lidt ubeslutsomme og går ind i Hunebostrand for at drøfte sagerne over en kop kaffe.
Efter en lille spadseretur finder vi byen så hyggelig og velordnet og charmerende at vi ved at vi vil blive her.
Får plads lige ved det lille torv, der er en kaffebar 5 skridt fra båden.

Køb af hvide shorts tager en eftermiddag, da vi må i kontantautomaten oppe i byen, dvs 10 min vandring. butikkens betalingsanlæg er ude af drift, til sidst lykkes det dog at betale med kort. Havde det ikke været for ekspeditricens søde øjne havde vi nok droppet det.

Solen steger ned og der er umanerlig varmt i køkkenet under tilberedningen af koteletterne og kantarellerne og jordbærrene og ...Dag : 29.juli

Hunebostrand.

formiddagstur havnen rundt - og den er stor - meget større end vi troede i går, men det er helt ok. Yderst er der en fiskebutik, 1 kg jomfruhummer rækker forhåbentlig nu vi kun er to.

Solen er forfærdelig, så vi kan ikke gøre andet end at ligge og lide i den o samle kræfter til aftensmaden. Billede følger!


Vi fylder vand på og fylder vand på indtil dørken sejler. Så er overløbsslangen altså blevet slidt over igen. Øv.

Aftenturen går til nordkajen som har en formidabel skulpturpark, bla nogle fine regulære figurer, hvor siderne i et regulært dodekaeder er erstattet af pyramidetoppe, i mange forskellige slags sten (en skulptur i hver) og helt helt helt glatte. Betagende.

Der ligger også en rigtig jyde, med stor motorbåd med kulørte lamper fordi kærresten skal komme (fra Göteborg i taxa!). De kan tjene penge de jyder, og de vil gerne vise det. Tilbageturen langs havnefronten forbi de mange tiltalende spisesteder.

Dag : 30.juli

hunebostrand-Tån

Stadig bare sol. Planerne fra i aftes om endnu en dag her med vandring erstattes med at finde en ø. Medvind, efter Sotenkanalen til havs, een makrel! Så afsted for genoaen, 5 knob. Recognoserer gennem sundet vest for Brandskär, tiltales af øst igen på Tån, selv om det blæser en del og der er andre både som er i gang, men kludrer lidt i det. Vi smutter lige ind, heldigvis får de andre også plads. Viser sig at være et rigtig skønt sted, og altså i overensstemmelse med at komme steder hvor vi ikke har været før. Det er rigtig varmt og vi bader og bader og går tur på denne barske men alligevel blomsterrige ø. Nøgne runde glatte klipper formet af vind og bølger her i det alleryderste. Men altså revner og hulninger og dale nok til frodighed. Masser af viola tricolor og masser af måger.

se søkortet

Dag : 31.juli

Tån. Vejret er stadig skønt her men ser lidt truende ud inde over Lysekil. Ordner gummibådens tilgroede bund. Får ny nabo, som mistede sit anker i går og er kommet tilbage for at fange det. Og det lykkes mirakuløst på kort tid. Hov nu kom der et tordenvejr, det blæser over 10, heldigvis helt fra foran. De andre sætter liner i land fra agten. Vi har to ankre ude i forvejen. Kors hvor det regner, men nu vi Stina ha tordenkaffe, så adieu.

Det var ikke nok med tordenkaffen også tordenpandekager og nu er det hele overstået, vindstille og meget let regn.Dag : 1.august

Tån-Lysekil-Tjällsö Holme

Vi får bjerget vore to ankre og er af sted ved 9.30 tiden. Der er ikke langt til Lysekil, vi ser sæler det sædvanlige sted syd for Brandskär. Det er en meget varm dag som besværliggør bunkringsopholdet. Der er en lang vandring til gasbutikken. Resten af ærinderne klarer jeg på cykel, jeg elsker at cykle rundt i byerne. Idag er en af dem hvor Stina hader det. Men vi får rejer til frokost og får anskaffet hummer til aften.

Ved 4 tiden har vi igen strøm på batterierne og sejler den meget korte strækning til en lille naturhavn med en ret dramatisk adgang. Kaptajnen ryster lidt i bukserne da hun ser de klipper vi skal uden om og fornemmer de grinede vi skal undgå. Heldigvis ryster hun ikke på hånden og vi bliver fortøjet med den sædvanlige hjælpsomhed g imødekommenhed. Og sikke et sted vi er landet. Ved med det samme at her vil vi blive et par dage. Hummer og rejer og ost, vi må udsætte laksen til i morgen frokost. Vi gir renovatonsbåden en hjælpende hånd, her er både lokum og affald, det er et naturreservat. Dejlig gåtur ved ankomsten, men vi dropper solnedgangen.


se søkort

Dag : 2.august

Tjällsö Holme.
Vi bliver endnu en dag, mens havnen forlades, men er snart endnu mere fyldt end i går. Og der er rigeligt at gøre med at observsere alt det der foregår når folk kommer og skal finde på plads. Ind i mellem må Stina gemme sig når det er for dramatisk med grunstødnngsrisiko fordi indsejlingerne er så komplicerede. Vi er nødt til at nade med korte mellemrum, lige som alle se andre i havnen. Der er også egentlige grunstødninger med tilhørende undsættelsesmanøvrer.


Dag : 3.august

Tjällsö Holme - Ellös

Afgang i vind i den gale retning, men det går jo alligevel-
Ipaden nægter at fungere som navigator, chok !
formentlig på grund af dårlig netdækning, men det var jo ikke meningen, men vi må sejle tilbage mod Lysekil og ind på E6 i stedet for som planlagt at gå gennem sundet ved s ulsholmen.

Vi har bestemt os for at gå til Ellös som vi da også falder for umiddelbart efter at have fundet den helt rigtige tillægsplads lige neden for sevicehuset.

Spiser herlig middag på Fisk og Kök, gratinerede jomfruhummer og fiskesuppe, chablis og dessert.


Dag : 4.august

Ellös - Henån
Kæmpeopvask i servicehuset går let. Soveunderlagene vaskes også. I det hele taget vedligeholdelsesdag.
Cykeltur op ad bakke til Hemköp.

sms fra Søren og Pia, som ligger i Marstrand, vi aftaler at mødes i morgen.

Ud på en lille eftermiddagsbadetur i båden. Vi opdager at Stina skal have såret fra operationen kontrolleret og går derfor til Henån, hvor der udover vårdcentralen godt nok ikke er noget at skrive hjem om.

Der er heller ingen billeder, så vi tager lige et af Zorns


Dag : 5.august

henån Pennicilin igen og podning. Har lige aftalt med Søren og Pia at mødes i Ellös, når vi er færdige med apoteket og konditoriet, vi er godt sultne nu.

Vi får købt jomfruhummerhaler billigt (det hedder anden sortering !)
S og P ankommer ved totiden-

Jeg skal lige en tur op på den nærmeste top

G og T til tiden

Jomfruhummer til forret
Laks og hellefisk med kantareller til hovedret
Is til dessert

Hertil diverse sprituøse drilkkevarer

Aftenspadseretur med inspektion af barkantinen Ellen

Dag : 6.august

Ellös -- Björholmen

Det regner fra morgenstunden, men solen tager over. Søren og Pia vil gerne langt mod nord efter at ha hørt vejrmeldinger som lover kuling de kommende dage og de skal være i Strömstad mandag. De sejler ved titiden.


Snakker med sønnen som er på flerdagestur med sin krumbøgede far på 82, det er faren som er skipper.

Vi kommer af sted ved tretiden.
skønt vejr, høj sol og frisk vind fra sydvest, lige tilpas til en god fart for lave omdrejninger og halvt udrullet genoa.

Langsomt studerende forbi Molløsund og med passende adrenalin i blodet gennem det meget smalle løb vest for Lyr. Meget bekvem fortøjningsmanøvre med en fortøjning i hvert hjørne, vi er klar til kulingen.

Koteletter med kantareller, løg og røde pevre.
Her kan vi sagtens overleve en kuling måske i kraft af vores nødrationer, indkøbsmuligheder er ret ringe, ikke en gang en kartoffel kan stina stampe op af jorden-

Pennicilinen er begyndt at virke, der er fortrøstning trods træthed.

Dag : 7.august

Björholmen - Myggenäs.

Det starter ikke godt. Som ventet er der total morgenregn. Forsøger om det hjælper at blive i sengene, nej det hjælper ikke. Får den lyse ide at spise morgenmad i restauranten og nu begynder det at gå godt.
Rigtig fin morgenbuffet til 70 kr, god god kaffe.
Udsigten lyder på opklaring efter middag, men til gengæld kuling.
Vi tager af sted ved halv ellevetiden, det er tørvejr, men i pustene blæser det fjorten.

Det kræver akkuratesse og nøje planlægning for udsejlingen fra pladsen. En lang line i land, slipning af sidefortøjningerne på det rette tidspunkt osv-

Alt forløber perfekt.
Sejladsen er en fornøjelse, plat læns en lille smule genoa og nogle få omdrejninger på motoren. Da vinde begynder at holde sig konstant over fjorten tager vi dog sejlet ind for ikke at ødelægge det.

Klokken fjorten bestemmer vi os for at tage chancen i Almösund marina, som vi ikke venter os noget særligt af. Rekognoscerer først lige helt ind i bunden af fjorden og vips der ligger den sødeste lille havn ved den inderste mole med lovning på ICA og deli i en afstand af 200 m. Den hedder Myggenäs og fremgår ikke af nogle af vores havnelodser.
(se kort her)

Her er desuden næsten vindstille ved havoverfladen mens skyerne fløjter af sted i de højere lag som en fastmotion film. Perfelt, solen skinner også fra en skyfri himmel. Søren og Pia har sendst en sms om at det pisregner i Strömstad.

Efter lidt hvile besøger vi det overdådige supermarked på cykel, delien har desværre låst.

Slutter dagen af med at vaske, tømme og pakke gummibåden. Så er det gjort, vi kan mærke at hjemmet begynder at trække i os.

En helt perfekt dag.


Dag : 8.august

Myggennäs - Mastrand

Det kuler her til formiddag, men i eftermiddag skulle det løje lidt og så vil vi gå sydpå.

ja vi gik sydpå efter en dejlig formiddag i sol og stille- A tog cyklen op på tjörnbroen.
bekvem dteselbunkring,

men det kulede stadig, op til 15 fra sydøst, gik lidt i læ af øerne på vestsiden af sundet. den var løjet lidt da vi gik tværs over forbi Katten og rundt om vestspidsen på Älgön og til indsejlingen til passagen øst for Marstrand- Vindeb stadig lige i snuden, gik tilbage gennem kanalen til Marstrand, fandt rolig plads med sol og tørvejr det meste af tiden. Bergs, det er jo en tvangshandling.
Pizza !
Og nu har vi siddet i under cockpitteltet med levende lys i en times tid med hver sin komputer med weekendavisen i en netudgave.


Men nu banker regnen også kraftigt på teltet. Det skal den jo nok blive ved med et godt stykke tid endnu, så god nat.

Vi agter nu at vende hjem ret hurtigt, vi har fået alt hvad vi kunne ønske os af en ferie. Så nu dråber på skærmen.

se ruten

Dag : 9.august

Marstrand-Falkenberg, 74 sømil
En pe...

Dag : 10.august

Falkenberg.
Det blæser 14 herinde i havnen i pustene.
Ude på Kattegat blæser det over 14 hele tiden 20 i pustene.
Vi bliver liggende her idag. Vi kan jo lave kontorarbejde, læse og hygge os.

Det løjer i morgen tidligt, så vi er nok tidligt af sted.

Dag : 11.august

Falkenberg - Taarbæk


Vågner 4.30 Afgang 5.05 Taarbæk 16.30 Modtagelse: Selma, michala, Rikke, Troels,Trine,Tanja,kit,michael.