2016 Åland

Hjemmeside for Anders og Stina

2016 Åland

Dag 1: Fest for Trine, 22.juni

Der er fest for Trine som er i landet for en kort bemærkning. Midt i forberedelserne til at komme afsted på lørdag. Facebook har lige meddelt at Oliver er blevet student det skal vi feste for i morgen. I dag bliver vi en 20 stykker, Trines venner. Grill og party på stranden. Vejret ser pænt ud nu kl fire. Jeg var i båden i formiddags for at afslutte et par elprojekter og rydde lidt op, der er problemer i loftet over stikkøjen. Det kan vi se fordi Troels i aftes hjalp os med at fjerne gummibåden derfra. Vildt party i fantastisk vejr på terrassen med oversejl, en fin indvielse af det nye store bord. Trines venner: Trine, Dorthe og Jakob, Kim,Lui og Christian, Sophia, Peter Rahbeck,Troels og de små. Senere Tina og Mia. Og Bent lidt også. De gode akustiske forhold udnyttes til samtale og historier. Peter Rahbeck og hans sjove måde at have fået børn på. Og mange gode eksempler på blackout blandt andet Kim som hotpantdulle blandt blomsterkjolejyder. Grill og bål, men fuldmånen måtte de have til gode til cykelturen hjem.

Dag 2: Taarbæk-Dragör, 25.juni

Selma og Nicholai bliver bragt kl 12 og da er vi klar til afgang, bortset fra opdaterede søkort over Sundet, Solen skinner dejligt, vi sejler friskt afsted for motor. Passerer 4 store krydstogtskibe. Alle nyder turen, N&S meget af tiden med fødderne i havet. Ankommer til den gamle havn i Dragør med en dristig tillægning i sidevind. Pludselig står jeg nede på udhalerlinen, da jeg er fulgt med pælen. Det er dagens adrenalinkick. Hurtigt til ishuset hvor vi løber ind i Jesper Lützen, som er sammen med en kammerat, og ser ud som om han nyder livet. Vi har hjemestegte rødspætter med. Men vi har glemt remouladen så N tilbyder at løbe til købmanden.

Dag 3: Dragör-Ystad, 26.juni

P1000092 Tungt vejr. N&S let utilpas. Ankommer 14 til Falsterbokanalen, frokost, badning, solen er har helt overtaget scenen, hvad der får os til at droppe tanken om at blive her. Igennem kl 16 åbningen. Gevaldig fin sejlads efter kanalen, så fin at vi alle har mod på at fortsætte de fire timer ekstra til Ystad. Ankomst lidt over 10. De medbragte koteletter steges.

Dag 4: Ystad-Kåseberga, 27.juni

Anders og Selma får et formiddagsbad på stranden og hører historien om Koldbadshuset, som beror på frivillge og som mangler en sponsor der er ved muffen. De var faktisk lige gået i gang da vi var her sidst. Formiddagsstur I Ystad. Skibsprovianteringen har alt i gamle sager, bortset fra reservedele til vore pumpe. Isbar efter frysernedbrud. Stortorget gågaden og fodgængerstien med stråtækte huse og roser og en lejeplads. Selma får et bykort og viser vej. Vi vurderer at vejret nok blæser, men at vi godt kan liste til Kåseberga eller Skillinge. Men det bliver en lidt voldsom sejlads med søsyge børn. Så det bliver Kåseberga. Her er dejligt og roligt og alt om den hårde tur er straks glemt. Vi er der til G&T tid. Går til bager og fiskebutik, nogle flotte laksehaler. Grill på kajen med stole og bord. Entusiastisk rejefiskeri med net. Aftentur til Ales stenar med meget veloplagte børn.

Dag 5: Kåseberga - Gudhjem, 28.juni

Dejlig sejlads til Bornholm i perfekt solskin. For maskine og store til Hammeren og fulde sejl resten af vejen til Gudhjem. Nicholai og Selma følger efter i jollen i tov. Og vælter omkring, men har held til at hænge fast i tov og badestige. Nicholai skal først lige hjælpes med at blive hevet op til et bedre greb, men råber ”Tag Selma først”. De er ikke i panik, men ret skræmte indtil de er reddet ind, men så er det jo bare skægt at de er blevet så våde. Bliver taget imod på kajen af Søren og Pia som har reserveret en fin plads inderst inde ved siden af dem selv. Eftermiddagsbadetur, Selma med fine udspring. G&T hos P&S. Der er bestilt plads til os på restauranten ”Provianten” som serverer danske tapas. P&S giver aftenkaffe. Pigekor på klippen.

Dag 6: Gudhjem, 29.juni

Dagen åbner smukt med badetur for alle. Morgentur til bageren efter frøsnappere. Der er lovet regn. Løftet holdes, da vi er på gåtur til Høstmuseet (som fornærmende nok er lukket) og til keramikeren Julie Høm, hvor vi køber en edderfugl. P1000272 Varm kakao/lumumba på havnecafe. Det holder efterhånden op med at regne. Badetur igen. Indkøb i brugsen, hakkekød til kødsovs og spaghetti. G&T hos os. Og pigekoret kommer igen.

Dag : Gudhjem - Kivik, 30.juni

Vejrmeldingerne foreskriver afgang om formiddagen, det bliver kl 9.30. Vinden er lidt for spids til Kivik, så vi går for sejl mod Simrishamn og drejer op langs kysten. Morsom havnemanøvre hvor det i flere omgang mislykkes at få krogen i bøjen, men vejr og vind tager det helt roligt og det gør vi også. Børnene spises af med resterne af spaghetti og kødsovs og selvom der er meget kan de godt spise grillstegt laks da vi når der til.

Dag : Kivik,1.juli

P1000368 Spadseretur til Kungsgraven. Selma synes ikke at det er passende at skulle lære noget i ferien. Også besøg på en lille cafe med fine fotos. Vi hilser på fotografen. Og så er der nattebad for hele familien.

Dag : Kivik, 2.juli

Skiftedag. Troels og Rikke kommer med Liva og Camille og tager Nicholai og Selma med. Altså efter en stor fællesfrokost med kartoffelsalat og masser af laks i Lydias cockpit. 20160702_170055 Endnu en tur til Kungsgraven, Liva og Camille skal også lige se den. Det synes de er spændende. Kaffe og kage i den tilhørende cafe, som har været en vandmølle en gang. Pia og Søren spiser på cafeen, mens vi fire tager den i cockpittet. Camille, Pia og Anders på en aftenvandretur omkring Kiviks badehotel.

Dag : Kivik-Hanö, 3.juli

Pia og Søren sejler tidligt, de er nu på tilbageturen. Vi sejler i godt vejr for storsejl og motor til Hanö. Da vi er fortøjet og har småprovianteret i den lille butik kommer der en ordentlig skylle. Det tyske skib Sonnenschein lægger sig lige bag os, og vi hjælper ved at rykke lidt frem, så vi ikke længere har plads ved flaget. Vi har hele eftermiddagen kunnet følge med i den voksende brannert hos en dansk indvandrer, der har boet her på Hanö i over 30 år efter at være gået ned med flaget på Christiania. Han er lidt provokerende og snakker om sit haglgevær. Han har måske gjort alvor af det, for han bliver hentet af bevæbnet politi fragtet herover af sjöräddningen. Pølsegilde på kajen og meget sen aftentur til fyret, der er omgivet af hjorte.

Dag : Hanö-Tjärö, 4.juli

Vinden er lidt skrap og imod, maskine og fok op mod Karlshamn, lidt roliger sejlads ind i skærgården, hvor vi har fået anbefalet Tjärö, som viser sig at være meget fin. Her bygges og hamres, alt skal være klar til morgendagens indvielse af den nye terasse og kiosk (med vafler). Vi går (ad lidt snørklede veje) til det restauranten lidt oppe på øen. Kanelbullen er fortræffelig. Pigerne går sig en tur udstyret med kort og mobil med gps. Der bliver endnu et pølsegilde ved de spritnye borde på havneterassen.

Dag : Tjärö - Karlskrona, 5.juli

Rolig formiddag i solskin. Vi diskuterer lidt planer. Vi kan blive, vi kan gå til en naturhavn før Karlskrona eller vi kan gå direkter til Karlskrona. Pigerne får lov at bestemme og meget fornuftigt vælger de at gå direkte til Karlskrona. Så kan de nå en dag hjemme inden de skal på ØP-tur. Det bliver faktisk en lidt halvlang tur med lidt ventetid ved en drejebro. Der er fenderbadning efter båden og tur i gummibåden efter båden. Det er for motor hele vejen, det er hvad der er vind til. Vi ankommer og skynder os af sted for at finde et sted at spise. Oppe i centrum finder vi en pizza-restaurant på torvet ved kirken. Da vi skal gå styrter det ned, vi prøver med en kæmpeis, men det bliver ved med at regne.

Dag : Karlskrona, 6.juli

Pigerne tager hjem med toget kl 10.47, troede vid da, men det er aflyst og erstattet med en bus, lidt nedtur, når vi nu har været så omhyggelige med planlægningen. Men af sted kommer de da, første bænk i bussen. Vi prøver at følge med i hvordan det går ved at være i kontakt med Jakob, og alt ender med at gå godt. Som lovet regner det hele dagen, rigtigt møgvejr. Vi tager en tur på Marinmuseet med efterfølgende indkøbstur til ICA i et af gallerierne, W. Og det regner stadig da vi slæber vores tunge våde papirposer gennem byen. Og det var den dag. Vi havde for længst besluttet at blive. Faktisk nyder vi også at være os selv helt alene for første gang på turen.

Dag : Karlskrona - Kristianopel, 7.juli

Morgenboller fra havnekontoret til levering kl 9 P1000630Der er perfekt vind til at gå for sejl ud fra Karlskrona, fokken var rigelig. Lidt hård faktisk og på nogle strækninger lidt vel meget imod. Men for fuld fart til Kristianopel. Vindmølleparken fra sidst var blevet flyttet. Rar, omhyggelig og gemytlig havnefoged, der også var direktør i selskabet, som driver havn og camping i kombination, et rigtigt familieforetagende. Lå ved siden af skib fra Rønne som havde været i Haparanda og havde måttet krydse både frem og tilbage. På den anden side et par fra Karlskrona på vej til Grönhögen. Manden fik lidt hån for at være uundværlig på arbejdet. Flinke og snakkesalige, Maxi 95. Cafebesøg med kaffe og kage. [osm_map_v3 map_center="56.019,15.865" zoom="8" width="100%" height="450" file_list="../../../../wp-content/uploads/2016/08/Kristianopel.gpx" type="OpenStreetMap" control="fullscreen,scaleline,mouseposition"]

Dag : Kristianopel - Kalmar, 8.juli

Downloader en prøveversion af Navionics til Nexus. Den er Stina meget tilfreds med, da hun nemt kan stå med og nemmere kan se den. Tidligt på eftemiddagen i havn. Is. Indkøb af diverse elektronik, ladestik til Ipad og gps til bærbar. Stegt kylling. Der er latin dansbana med byens latinoer, mest chilenere. Dejligt at se på. Aftentur til byen som er meget fredags aften livlig.

Dag : Kalmar -Sandvik, 9.juli

En lang vidunderlig sejlads for motor i vindstille langs Öland. Blændende sol, selvstyrer klarer det h ele. Alt hvad der hører til. Passerer ret tæt forbi Solliden, hvor vi kan se et formodentlig kongeligt selskab nyde deres frokost. Ankommer betids til at købe fisk i den fine fiskebutik, indkogt laks. Det er efterhånden blæst op så vi er glade for en plads inderst i havnen, længere ude vugger de ret ubehageligt. Aftentur til stranden med sten og solnedgang. Og en lang tur rundt i byen som er blevet meget omdannet til en sommerhusby.

Dag : Sandvik - Vållö, 10.juli

Cykletur til fugleplatformen på østsiden af Öland indkøb afsted ved 11 tiden ankomst, telefondirigeret ved 13 tiden modtagelse på molen øl og mandler hvilepause cyklerne tio Kerstin og Tom. Velkomst med hindbær og hvidvin. Så afhentes drengene, Sebastian og Mathiasog deres mor, Christina. Aftensmaden bl a den af os medbragte havgedde. Sent hjem på cykel. Okser på vejen der var kommet en båd på luv side. Vi havde set den i Sandvik. En ung familie med børnene om læ.

Dag : Vållö, 11.juli

Vi kommer vi forsent til morgenbollerne, Badetur. Frokost. Den lange cykletur til Vållö Romp, besigtigelse af ørnereden med udsmid, ruinerne efter lodsstationen og kikkertseance over havet til den blå jomfru. Den unge ørns flugt fra reden regnvejret på hjemturen aftensmaden den sene hjemkomst på cykel i mørke med tyrene på vejen. Der lå en dansk båd på luv side af molen.

Dag : Vållö - Påskallavik, 12.juli

Hertil kom vi efter en kort aftensejlads fra Vållö. Batterisituationen virkede kritisk især fordi vi havde fået en mistanke om at motoren ikke ladede dem op. Vi lå og ladede en times tid inden vi gav op og gav slip. Ellers havde det været endnu en begivenhedsrig dag på Vållö. Det startede med at vi hilste på den danske båd som var lagt til da vi aftenen før vendte tilbage. Tom Hansen og frue, tidligere kollega til Tom og bådebygger uddannet hos Molich sammen med Ole H. Han var her ikke som Toms gæst, men fordi han kendte stedet som han havde besøgt tidligere, langt tilbage. Vi hjalp ham med at flytte til læsiden af molen. Så vi var lidt sent på færde hos Tom og Kerstin. Der var badetur, med ørneoverflyvning til alles begejstring. Frokost med matjes og Tom Hansen og frue som ikke spisende deltagere. og så endelig kom vi afsted på turen til fiskerlejet sammen med Tom og J... Meget spændende med engageret guidning ved Tom.

Dag :Påskallavik - Älö, 13.juli

første skærgårdshavn Havde egentlig planlagt at blive en dag ekstra i Påskallavik, men efter at have sonderet mulighederne bestemmer vi os efter proviantering at tage af sted over frokost. Vi dropper den indre led og går til havs direkte til Furö og Kråkelund. På et tidspunkt møder vi overhalet af Sonnenschein for fulde sejl. Vi overhaler dem senere, men de følger os ind i den samme vig syd for Älö som de kaster anker. Vi går lidt ind i den første vig til bagbord mellem St og L Vippholmen, hvor vi får os klemt inde mellem to sejlbåde, som er hjælpsomme.

Dag : Älö - Askö, 14.juli

Drengene i skærgårdskrydseren

Dag : Askö - Arkösund, 15.juli

Som ventet er vinden forkert fra morgenstunden. Det er også lidt kedeligt i vejret, så lad os se at komme af sted. Pit stop i Fyrudden med proviantering i en ikke særlig velassorteret butik. Der er også en biks med røgede rejer (129 kr) og nye sko til Stina (129 kr) Rejerne indtages til en frokost i båden. Drabeligt svaneslagsmål. Der er byger flere steder i horisonten, men vi er altså kommet afsted igen. For at undgå den værste går vi lidt i venteposition, langtsom frem lidt vest for den egentlige rute, men vi får alligevel en ordentlig omgang, men slipper for at komme ind i tordenvejret. Vi når er lagt til i Arkösund 20 minutter i 19, og står uden for ICA'en 10 minutter før lukketid. Vi har affundet os med en plads på ydersiden, hvor der er en del søgang. Koteletter grilles på kajen en halv meter fra båden, men de grillede løg er ikke særlig møre.

Dag : Arkösund - Nynäshamn, 16.juli

Meget tidlig afgang fra Arkösund, bedømte vind til at være tilpas til at kunne vælge den direkte vej til Landsort forbi Hävringe. Der lurede en meget frisk brise i nogle af prognoserne. Men vi fik en dejlig sejlads med sejl og noget søgang. Passerede tæt forbi både Hävringe båk og fyret på Landsorts sydspids. Overvejede at følge op langs Landsorts østside, men gik i stedet direkte mod Nynäshamn, hvor vi lige i forbifarten ville kigge på om Skvallerhamn var en mulighed, som vi dog valgte fra. Fandt os hurtigt fint til rette i Nynäshamn, hvor vi ved en fræk manøvre havde sikret os en plads lige ved restaurantkajen. De har meget fine is i en specialbutik på havnen og bageri og grøntsagsboder. Købte et stykke torsk i den meget velforsynede fiskebutik/røgeri. Det var rigtig lørdag aften med bands på alle restauranter og dansbana. På restauranten foran vores skib hvor vi kunne nyde alle gæsterne var der en discjockey. I saunaen om aftenen mødte vi et finsk par som gav nogle fiduser til Ålandsfærden.

Dag : Nynäshamn, 17.juli

Store ordne dag. Vi tager en overligger og går i gang med en omorganisering. Blandt andet rummet med vhf og alt muligt blandet som har fundet sig til rette her over årene. Nogle af de lange ledninger der forbinder radio, vhf, antennefilter trænger også til at blive kortet af og organiseret. Tager en del tid med pauser. Om aftenen er der klar til afprøvning. Og så ryger det og lugter brændt. Får kappet nogle forbindelser inden der sker noget alvorligt. Men nu er vi uden VHF og radio. Det er selvfølgelig også en slags orden. Og noget af en nedtur på en i øvrigt skøn dag.  Saunaen blev vi også snydt for. Og den gode stemning tog sig også en pause. P1010139 Fin trubadur

Dag : Nynäshamn - Nämdö, 18.juli

Lagde tilfældigt til fordi vi så ICA faner og blev så for natten fordi der var en god stemning og vi fik lov at ligge ved bryggen. Spiste hamburgere (gode) på kroen og handlede i ICA'en. Og det var hvad der var i Solvik, som åbenbart bare er et stoppested på færgeruten, som man tilkalder med en semafor. Folk kom sejlende til for at spise hamburgere hos kokken som lignede en sørøver. En familie Bedsteforældre, forældre og fire børn var kommet i to motorbåde. Der lå et andet par, et par unge mennesker på indersiden af broen. Og to både lå for svaj ved SXK bøjer. Selvfølgelig en betagende udsigt med aftenlys. Eneste klagepunkt er den gynggang som færgen forårsagede ved fralægning. Dagen var startet med en fin vind, som vi valgte af skære lidt frem og tilbage i, fordi den nærmest var plat læns. Valgte så at gå gennem et løb øst om Nämdö, hvor der ikke var angivet nogen mindstedydbe, så vi var spændte og forsigtige da vi kom til den kristiske passage sidst på eftermiddagen. Pludselig sejlede vi meget tæt på bredderne og kunne kigge ind ad folks vinduer. En lovet gourmetrestaurant viste sig at være nedlagt. Men lige efter så vi så ICA flagene.

Dag :  Nämdö - Lidö,  19.juli

Ankomst sidst på eftermiddagen efter en hel dags sejlads fra Solvik, forbi Moja og Rödlöga. Overvejede mulighederne på sydsiden af Tjockö, men opgav på grund af ladesituationen. På Lidö skulle der ifølge havne lodsen være el, det var der også hvis man have 150 m lening. Morgenturen forbi alle husene på bredden i sol var betagende. Forbi Stavsnäs og Taubes Hölö. Skimter noget som vi tror er havørne. Herfra fulde sejl i frisk vind. Sol. Vidunderlig sejlads. Bevidnede bjergningen af en løssluppen gummibåd og dens overlevering til rette ejere. Gik inden om øerne i vestsiden af hovedløbet for at få lidt bølgelæ. Fik plads på spidsen af den enlige lange bådebro, i en stjerne formation, som gradvist udbyggedes med flere ankommende både. Dejlig stemning med masser af børnefamiljer. Is på den lille cafe. Jeg snuppede ”Mördar Anders” i bogudvekslingen. Fortryllende udsigt til en gruppe træer, hvor baggrunden hele tiden ændrer sig og forlanger endnu et billede P1010242 Mørbrad.

Dag : Lidö - Rödhamn,  20.juli

Ankom efter frokost efter en skøn sejlads fra Lidö, som vi forlod ved 7 tiden. Vindstille hele vejen, lige noget for Helmer. Der var allerede mange både, men vi fik en fin plads, hvor vi håbede at der ville være strøm. Men der er overhovedet ikke el i Rödhamn. En lækker salade nicoise trylledes frem. Ellers er der helt skønt. Der er to motorbåde, som vi skal komme til at møde senere. Børnene fanger fisk. I butikken/cafeen er Ålandsguiden udsolgt. Mørbrad stegt i underkanten. Eftermiddagstur til saunaen. Affotografering af guide bogen. Aftentur til Lodsudkiggen. P1010278

Dag :  Rödhamn - Mariehamn,  21.juli

Ankom ved frokosttid fra Rödhamn. Ret frisk vind fra nord, altså imod. Stop for bunkring lidt før, kompliceret manøvre i den stærke vind med en ubehjælpsom hjælper i servicen. Ingen mulighedr for hjælp til generatoren selvom der er et værksted. I havnen er det kompliceret da der er meget smale indsejlinger. Vi får en plads yderst ved hjælp af en havnebetjent i båd. Ved siden af en svejtsisk båd med hjemmehavn i Greifswald. Så skal der hviles. Min cykel virker punkteret, det viser sig senere at den kan pumpes, men ikke kan holde luften. Vrøvl med håndbremsen hjælpes hos en cykelforhandler. Alle forsøg på via telefonen at få assistence til generatoren er resultatløse. Tur til vesthavnen og så skal cyklen pumpes med den medbragte. Kaotisk indkøb i supermarked ødelægger resten af dagen. Navionics skal også fornyes.

Dag :  Länsmansgrundet,  22.juli

Vi når åbningen af Lemlandskanalen kl 10. Turen over Lumparn er ret kedelig, men derefter bliver det lige så fint som vi huskede det. Og et foreløbigt højdepunkt. Tre havørne svæver over os i 10 minutter og vi får filmet dem. Vi er himmelfaldne og jublendeP1010376 Ankom til Länsmangrundet sidst på eftermiddagen. For at sikre ankeret sætter vi ekstraankeret på linen, men pælestikket har for kort stik, så farvel anker. Vi kan se det, men er ikke i stand til at dykke efter det. Her lå en enkelt båd, som af alle ting hed Lydia, finsk, motorbåd. Navnet kunne vi læse i gæstebogen i den lille hytte, indrettet med to køjer til hvem det måtte behage. Og ved aftenstid ankom der en det behagede. På en surfbræt lignende lille båd med sænkekøl og en kontorstol som eneste udrustning. Tur rundt på øen. Aftensmaden var mørbrad stegt på panden. [caption id="attachment_322" align="alignnone" width="840"]S Rute:[/caption]

Dag :  Havsvidden,  23.juli

P1010658 Ankom til Havsvidden kl 14 efter den korte men fuldstændig eventyrlig tur fra Länsmangrundet. Mellem alle små øer og skær. Massevis af alke og lomvier. Vindstille, solskin, varme, selmom det havde været gråt om morgenen. Blev hjulpet til en plads af Oscar, som senere viste sig at være ejer af hotellet som det hele er bygget op omkring. Hans kone er dansker, med bekendte som stammer fra Taarbæk, skomager Simonsen. Eftermiddag i Jacusien og saunaen. Øl på terassen. De to ens motorbåde som lå i Rödhamn ankommer og der hilses. Pølsegrilning til aftensmad. Udsigtsnydning fra bænk på klipperne. Solnedgang!!! Ved siden af os lå de to motorbåde som vi havde ligget på bro med i Rödhamn. Rute:

Dag :  Eckerö,  24.juli

Ankom ved 19 tiden fra Havsvidden. Havde egentlig regnet med at finde en naturhavn feks FFFF havnen ved Isaksö. Men vi var der bestemte vi os for at tage de 20 sømil mere til Eckerö i den friske vind direktet imod. På nordsiden og gennem kanalen havde vi dvælet ved de smukke øer og de flotte klipper i det smalle sund. Konstaterede at alt var som for 18 år siden, vi havde det helt for os selv. Følte så at nu havde egentlig fået hvad vi var kommet efter. Fin landgang på trods af at bådene der lå der havde krydset deres ankerliner uhensigtsmæssigt. Men folk var meget hjælpsomme med at klemme os ind. På den hyggelige cafe i Eckerö var der lang kø, købte så oksebøffer. Gasgrillet på klippen foran båden. Igen meget trætte da vi lagde, blot for at blive vækket flere gange af nabobåden udskylninger af air-condition kølevand. Så tog vi de store bogstaver frem. Rute:
[osm_map_v3 map_center="60.268,19.709" zoom="9" width="100%" height="450" file_list="../../../../wp-content/uploads/Rutekort/2016-07-24.kml" type="landscape" file_color_list="red" control="fullscreen,scaleline,mouseposition"]
Rute google earth

Dag :  Grisslehamn,  25.juli

Ankom i går kl 16 fra Eckerö. Fin sejlads med passende vind til 6 knop hele vejen. Dog tåge, så vi ikke kunne se signilskär før vi var godt inde. Efter nogle timer forsvandt tågen. Nyttigt at kunne holde øje med skibe i nærheden ved hjælp at maritime traffic. Fandt en naturhavn i de gamle bøger, en vig på nordenden af Singö. Men der var lidt optaget og mmåske ikke dybt nok, alle andre lå for anker, og der var garantert alt for mange myg. Fin plads med sol og udsigt i gæstehavnen. Lille tur til vesthavnen med færgerne og fiskesuppe. Naboerne sad og snakkede højt, fire mænd, konerne i båden ved siden af. Relativt tidligt til ro, trætte så vi ikke var til at forstyrre af noget som helst. Østhavnen har klart det hyggeligste miljø. Der er også campingplads og minigolt. Rute google earth

Dag :  Älmsta,  26.juli

Og et værksted. Vi sidder her og venter på manden der skal komme og kigge på vores generator. Og det blev frokost og han sagde han ville komme efter middag, og så var vi utålmodige kl 16 og han ville komme kl halv 6. Spurgte igen, han ville prøve at nå det . Kl 8 var han gået og så opgav vi. Tog af sted så hurtigt vi kunne alle de åbne installationer skulle lige lukkes ned igen. P1010806Det blev en fantastisk aftentur helt frem til den første bro i Älmsta, kl lidt over ti. På vejen, som vi havde helt for os selv i det utrolige aftenlys så vi traner og gæs. Lagde sikkert, stille os diskret til ved marinabroen og holdt en lille fest.

Dag :  Barnens Ö,  27.juli

Ankom her til Barnens ö kl lidt i ni om morgenen efter at være kommet igennem den første broåbning kl 7, inklusive vask af rundgangsliste i ventetiden. Vi havde endnu en gang kanalen helt for os selv, vekslende sivmarker og smalle kanaler med den gamle tovsti langs. Steder her er vidunderligt, da vi kom var der et halv hundrede børn i en teltlejr, som vi overværede nedtagningen af. Og bortrejsen, fem bådfulde. Vi vidste at vi ville blive her. Her var næsten vindstille, solen bragede fra en skyfri himmel, det var enormt varmt og vi badede og badede. Frokosten var hakkebøffer (øko fra ICA i Grisslehamn) med kold bearnaise og nye kartofler, skrabet og serveret af den omsorgsfulde kone. Båden ruf fik også endnu et fur. Så kom lige et hold på tre både som vi også havde ligget sammen med i Grisslehamn, et par og to enlige mænd, der havde været en fjerde men han var død. De kendte sted godt og insallerede sig på en klippetop med deres stole og senere med deres grill. Endnu en båd, tomastet stødte til, lagde sig høftligt langt inde i vigen, de må også have kendt stedet godt. Middagen var kartofler og matjes sild og det hele inklusive øl og snaps. Vi er nærmest lykkelige. Rute:

Dag :  Blidö,  28.juli

Jeg er meget tidligt vågen og benytter lejligheden til at fotografere vores skønne sted i morgensol. Heldigt, for solen forsvinder hurtigt. Der er stadig mange betagende steder i Väddösundet. Første mål er Gräddö, hvor vi også var på tilbagevejen fra Åland i 1998. Nemt at lægge til og hurtigt gang i opladningen. Der er 15 minutter op til ICA og her er der oven i købet en fiskebil, med lækre røgede pølser og røget laks og ... Videre. Kigger ind til havnen i Lidö som passeres, ned forbi Furusund, der er meget frisk vind og dumme bølger og lidt færger tæt på. Sundet mellem Blidö og Yxlö. Vi er klar til at gå i naturhavn og der er mange lovende muligheder, men falder alligevel for havnen ved Blidö Värdshus. Endda med en agterparkering. Badeforholdene er ikke alt for lækre oppe i det forhenværende vandrerhjem. En lille aftentur. Rute

Dag :  Stockholm,  29.juli

Morgentur med morgenbad. Vejret er helt stille solen har hele herredømmet. En eventyrlig sejlads mellem mange små lave øer. Prøver at få et hvil i havnen på Ingmarsö, men folkene siger at der ikke er dybt nok og de virker heller ikke specielt indladende. Udtoget forstyrres af den indkommende færge. Flere forsøg på at finde en hvileplads må opgives, der er for dybt, for meget trafik, forkert vind. Og den lille benzinø, hvor Gitte fangede sin første fisk er nedlagt. Men ved indsejlingen til Stegesund er der en bro, hvor vi tager en times pause. Og så går det ind til Stockholm i fredagseftermiddags skærgårds trafikken. Vores plads står klar til os ved Kastellholmsbron.  

Dag :  Stockholm,  30.juli

Meget tidlig morgenvandretur med foto, bl.a. af det uventede selskab i en hvid kæmpelimo, chauffør, mafiaboss og to unge piger. Så en lille lur. Stille formiddag. Havnepenge til damen på den røde skooter. På cykel til Östermalms saluhal, som er under rekonstruktion, men har en erstatningsbygning. Skagenrøre til frokost ingen indkøb. Hemköb Tager en is på Raoul Wallenbergs plads, så kommer der nogle ordentlige pust og vi bliver druknet i manna fra træerne, overgår i styrtregn, da vi når båden. Varmluftballon svæver ind over os. Aftentur rundt på Kastellholmen.

Dag :  Stockholm,  31.juli

Meget rolig formiddag i båden. Forskellige forslag oppe, kkoncert og udstilling i koncerthuset, bestigning af rådhustårnet. Det sidste fik tilslutning, problemet er at man skal have billet og de sælges hurtig ud. Men først forsøg på at høre Susanne Vega fra kajen, ikke så heldigt men en meget fin lille kaffebar med dansk indehaver. Cyklen pumpes. Der er glimrende cykelvej til Rådhuset. Her indtræffer et af de mange mirakler: der er netop to billetter tilbage, vi ser udsolgtskiltet blive sat op. En lille time skal tilbringes inden opturen, som i øvrigt overstiger alle forventninger. Det giver godt humør og mod på tilværelsen. Cykelvejen fortsætter langs kanalen op i Vasastan. Her tager heldet en pause. Først holder cyklen nu ikke luften mere end fem minutter, dels har den cafe, Nordens ljus, som jeg har udset mig lukket. Bussen tilbage til centralen kræver hjælp fra et par piger ved stoppestedet til at skaffe app og bestille billet, og forståelse fra chaufføren. Da vi skal skifte til vores egen bus er telefonen løbet ud for strøm! Det kræver endnu mere forståelse fra den næste chauffør, som lader os slippe med, men får antydet at han gerne vil have lidt for ulejligheden. Han bliver lykkelig for en dansk 50'er. Tidligt til køjs.

Dag :  Stockholm,  1.august

Dagen starter opmuntrende: googling fortæller at der i Gamla Stan findes en cykelreparatør med speciale i Brompton. Yoghurt som vi tilsætter med rosiner og frugt. Færgen til Slussen kl 9.35 vha billetter anskaffet på SL-appen. Er ved butikken da den åbner. De kan lave den til kl 12, tilbyder en erstatningscykel. Tager færgen tilbage og henter Stinas. Vandvejen til Drottningsgatan, her slalommes mellem fodgængerne til Centralbadet. Hvilken fantastisk oplevelse: varme bassiner, spa, svømmebasin, sauna og dampbad og urtesauna. Velgørende!!! Smut ned til Hötorget, køber mad i kælderen til at tage med, spiser siddende på Koncerthusets trappe, med accompagnement af triortrioen i baggrunden der kan hører ud gennem den åbne dør. Slalom tilbage til Cykelmanden i Stora Nygatan, hvor cyklen er klar. En (alt for) stor is. Kaffe og Chai på Stortorget, et fotogalleri med to søde fotografer og så hjem og nu på ryggen. Af sted igen først med færgen til Slussen så på cyklerne på overkanten af Söders skrænt mod strømmen og betagende udsigter mod Gamla Stan og Stadshuset. Ivar Lo Johanssons park. Hele området omkring stien velbesøgt mest af glade unge mennesker. I øvrigt en strabadsrig tur at komme op ad bjerget. Aftensmad på en lille biks på Hornsgatan ved Mariatorget. Billigt, let velsmagende, kylling i nudler (pinde!) og edamamebønner. Til Soldat Svejk og et par velvoksne tjekkiske pilsnere. Frisk cykeltur tilbage i opløftet tilstand. Men så var vi også så trætte at vi næsten ikke orkede at gå i seng

Dag : Stockholm - Härsö,  2.august

Indkøbstur på cykel til Hemköp på Östermalms Torg som er den nærmeste madvarebutik vi kan registrere. Afsted kl 10, ind til Baggensfjärden forbi Saltsjöbaden, forbi Napoleonsviken og så er vi ved Härsön, som ser rigtig fin ud. Så den tager vi. Hjælpsom modtagelse, hvad der er brug for da ankerlinen ikke kommer ud og ankeret ikke bider. Ud igen, ankeret i, denne gang går det lidt bedre men ikke godt nok, så der må kæmpes lidt med den endelige placering af stævnen. Usikkerhed om ankeret holder, men det gør det ! Vores nabo tilstår at de også havde problemer med ankeret og den næste nabo som følger efter os får også kam til sit hår. Han har for en måned siden købt sin brugte Malö og skal lige lære den at kende. Næste år skal den på Middelhavet og om tre år til Karibien. Der bades til højre og venstre. Spadsertur til den anden havn på øen. Der er bastu! Og så er der lige et bjerg, Domkyrkan, som vil bestiges. Perfekte mørbradbøffer (fra Hemköp) stegt på panden. [osm_map_v3 map_center="59.242,18.254" zoom="10" width="100%" height="450" file_list="../../../../wp-content/uploads/Rutekort/2016-08-02.kml" file_color_list="red" control="fullscreen,scaleline" type="landscape"]

Dag :  Härsö - Nynäshamn,  3.august

Op og afsted, sengene uredte og uden morgenmad. Kl er 7. Trak lydløst ud til ankeret. Vinden er sydvest, en 6-7 stk, det er jo ikke så fedt, så på med maskinen, forbi Dalarö og så tæt på kysten som muligt. Fremme i Nynäshamn kl 14, vinden stadig lidt kraftig og vi går ind til broen foran restauranten med sidevind. Agterbøjen smutter, men det går alligevel ved hjælp af jollemanøvre. Solen skinner skønt, en lille bytur med kaffe og indkøb af røgede rejer og surbrødsflute og chiliaioli. Der bliver festmiddag med rosevin. To meget begavede trubadurer underholder lige foran båden fra 8 til 11, det er lidt som at være i paradis.

Dag :  Nynäshamn - Oxelösund,  4.august

Hård dag for flåden. Kraftig vind for det meste lige imod. Det første stykke til Öja er det værste. På den åbne strækning kan vi bruge genoaen, som giver både stabilitet og fart, 6-7 knob. Men den skal hives hårdt! Ved den egentlige skærgård, hvor vi kommer i læ af øerne, kommer den ned og det er meget blidere sejlads. Og solen skinner. Prøver naturhavnen ved L Trässö lidt øst for Oxelösund. Men den er uegnet, og der er langt til den næste og vi er trætte beslutter vi os for fiskerihavnen i Oxelösund, Femören. Her var vi også for 10 år siden da Troels og Rikke havde lejet en af de små hytter på havnen. Nødprovianten må frem: Confit de canard med æble og løg stegt i andefedtet. Det er pragtfuldt.

Dag :  Oxelösund - Risö,  5.august

Rolig morgen. Ok vejr, vinden er i syd, motoren slider sig forbi Arkösund. Efter Aspöj går vi indt til Risö for at se om vi kan ligge der også efter et skift til vest. Her er meget roligt og det med vestenvinden klares med en midskibsfortøjning. Hjælpes i land af en sød familie med tre børn og en hund. Hunden er helt rolig, vi hører den aldrig. Midterbarnet er midterbarn. Et ældre par ankommer og manden hænger snart oppe i masten. Her er smukt og dejligt og stille og roligt og efterhånden en hel del både, også i de andre vige. Pølserne grilles på klippen. P1020461

Dag :  Risö - Torrö,  6.august

Vi lister tidligt afsted, har en formidabel sejlads på trods af modvinden. Går til Fyrudden for at blive her. Der er dejligt, den er ren sommer, vi køber lækre oksebøffer. Men kl halv to har vi nået samme konklusion: vi kan lige så godt sejle videre nogle timer og finde en naturhavn og grille vores bøffer der. Det bliver en længere tur og først hen mod aften bestemmer vi os for Torrö lige nord for Store Askö. Hjælpes i land på den lidt stejle og glatte af et par som endda inddrager deres egen sidefortøjning og hægter sig på os. De er fra Norrköping og er lige startet på ferien. Vandet er under 15 grader. Det er blevet for sent til grill på land, der skal også tages hensyn til myggene. Så det bliver tapas med den røgede hjort og blåskimmelosten. Solnedgangen er så smuk som man kan ønske sig.

Dag :  Torrö - Figeholm,  7.august

Endnu en skøn morgen med tidlig afgang samtidig med at vi ser et par havørne. Ind i mellem giver genoaen rigelig fart på i en foran for tværs ind gennem meget snævre passager. En fiskeørn svæver elegant i det fjerne. En smuk og snirklet og adrenalinproducerne indsejling til Figeholm, hvor vi tages imod af vicehavnefogenden, som er en dansk kone som er strandet her på grund af mangel på reservedele. Hun og manden er også på vej hjem fra Stockholm og har i øvrigt erfaringer fra Åland. Der er så meget knald på solen at vi må have huset op. Der hviles ud, jeg tager mig bare en rundtur op til Konsum, ned til den anden del af havnen på den anden side af åen. Pate med syltede agurker og en salat med kikærter. Aftenbad.

Dag :  Figeholm - Påskallavik,  8.august

Allerede ved ankomsten i går til figeholm fik vi oplysninger om blæst i vente. Så vejrmeldingerne er blevet studeret nøje og vi er i hvert fald i tvivl om vi vil være i stand til at lægge til ved broen på Vållö med en lille kuling lige i røven og ikke andet end ringe til at holde fast i. Men efter en morgenindkøbstur med indbygget ventetid ved byens lystanlæg, tager vi af sted og får en meget speciel og smuk sejlads i udsejlingen fra Figeholm og gennem inderskærgården syd for Oscarshamn. Men stykket tværs over mellem de to er meget barsk, vi kan netop lige for fuld motor i de bankende søer holde indsejlingsbøjen op. Men derefter er det ren nydelse, i blandet lidt ægte spænding i det snævre løb ved Fläskö, som er ren slalom og hvor vi er en anelse bekymrede for dybden i renden. Den er ikke angivet i søkortet. Det er klart at det blæser for meget til Vållö og vi går ind i Påskallavik, hvor der kun er en enkelt gæst, en hyggelig og hjælpsom Århusianer i Bavaria, den sidste der er tilbage fra en eskadresejlads arrangeret af Bavariaklubben (!). Vi er der i rimelig tid til kaffe og kage i den hyggelige cafe som betjenes af frivillige. Mens vi sidder der styrter det ned i tove, ellers har solen skinnet dejligt og det gør den også, da det er overstået. Vi kan udveksle Stockholmserfaringer med vores jyde. Og så får jeg vasket så godt som alt mit snavsetøj! En lille indkøbstur får jeg også, så nu kan jeg snart Påskallavik udenad. Og vi får endelig tid og lejlighed til at stege vores oksebøffer fra Fyrudden. Med Bearnaise. Det blæser stadig så meget at vi er i tvivl om Vållöplanen for i morgen.

Dag :  Påskallavik - Kalmar,  9.august

Vi kaster os ud i det selvom prognoserne igen viser skrap modvind og det bliver en ret anstrengende tur for rebet store og delvis udrullet genoa. Stina har i morgenkølighed gjort klar til rebningen men vi bliver nødt til undervejs at korrigere den. Vi er efter jyderne, men kommer tæt på dem ved at benytte søkort og navigator til at skyde genveje. Og da vi kommer ud i det fri sejler vi hurtigt fra dem. Det er langt den hårdeste sejlads til nu, vinden kommer i nogle gevaldig pust, men vi kan heldidgvis holde Skeggenes op. Til sidst blæser det så meget og vinden bliver så spids at vi må rulle genoaen ind. Vi kan ikke længer skimte jyderne. Stævnen dykker ned i bølgerne, vandet skyller hen ad dækket. Stina bliver totalt overskyllet igen og igen. Der står pludselig vand i kabinen, den automatiske pumper er stået af, så der må lænses med håndkraft, mindst hver halve time. Efter en lille æresrunde allerinderst i havnen får vi en glimrende plads lige foran isboden med god hjælp fra nabobådene. Tidligt på eftermiddagen, men skipper skal direkte i dynerne og have varmen, det er ikke en gang nok, der må også et varmt bad til. Imens har jeg lynindkøbt og tilberedt den varme kødgryde, som hun havde nået at fremsætte ønske om. Men jeg får hende ikke lokket med op på torvet til koncert med Barbados, det må jeg klare alene. Og den natulige tur i saunaen er jeg også ene om. Planen er at holde helt fri i morgen her i Kalmar, selvom Stina efter nærstudium af prognoserne mener at vi måske kan sejle lidt videre i morgen eftermiddag. Jeg deler ikke hendes fortolkning af prognoserne.

Dag :  Kalmar,  10.august

Det ender med at vi bliver her i Kalmar. Vi får efterspændt motoren, checket den elektriske pumpe som heldigvis kan aktiveres manuelt. Automatikken virker ikke og vi kan ikke se hvorfor. Meget interessant og behagelig tur til museet med alle tingene fra Kronan. Og en rigtig skøn kafe på øverste etage. Og et dyrt besøg hos bådproviantering, nyt apparat til bøjefangst. Rejemadder ved selvpilning. Opgrejning, planen er meget tidlig afgang. Diesel fra dunkene hældes på. Aftenbad og aftensauna for os begge.

Dag :  Kalmar - Karlskrona,  11.august

Er vågne kl halv fem, tager lige en halv times lumretur i dynerne, men så kan vi jo også lige så godt komme afsted. Vi reber ud inden afgang og sætter storen i havnen klokken 5.30. P1020552 Det går virkelig strygende derned ad, vi kan lige holde op, men vi sejler over 6 knob. Der er mange både på vej. Efter nogle timer driller vinden, der bliver mindre og den bliver direkte imod. Det er ikke i overensstemmelse med prognoserne, men hvad hjælper det. Vi har en god fornemmelse af at være godt i gang med formiddagssejlads, uden at det betyder så meget at vi har været så tidligt oppe. Det er det smarte ved at starte så tidligt. Der er i øvrigt rigtig mange på vej, de har ligget og ventet på muligheden. Men vind og bølger bliver værre og værre, vi hugger og taber fart og glæder os til at komme til indløbet til Karlskrona. Det letter også meget, og det er godt da det kræver en vis koncentration at finde vej mellem alle kostene. Der produceres passende mængder af adrenalin. Vi tager diesel på da vi kommer til havnen og finder efter et par forsøg en ideel plads med snuden i vinden. Et lille glas hvidvin i cockpittet og så går vi til havnekontoret og bliver der til vi har deltaget i räkfråssa. Vældig varieret og delikat, farmand og datter er selv stolte af serveringen. Et par store gode øl passer vældig godt til maden og til os og til den gode stemning i det fyldte lokale. Vi lister vældigt tilfredse tilbage til båden. Og så skal kaptajnen sove og jeg tager lige en sidste runde i saunaen, den er lunken.

Dag :  Karlskrona - Tjäro,  12.august

Prognoserne tilråder at komme hurtigt af sted og det gør vi så uden at forhaste os. Det fører så til at vi må ræse lidt for at nå Hasslöbroen åbning kl 10, men for 2400 omd kan vi sejle 6.3 knob og det er rigeligt til at nå frem endda med en badepause lige før broen. Der er stort set ingen vinden, søen ligger helt flat, det har vi dårligt nok oplevet før på turen. Smuk sejlads til Tjärö, endnu en badepause og alt er så roligt at Stina kan lave en øjesplejsning og øve sig i brugen af sit nye vindunderappart til bøjefangst. Perfekt langssides placering med snuden i vinden. De er kommet langt med indretningen af bygningerne på havnen, vaffelbageriet fungerer, så det må vi lige prøve. Bestiller plads til spisning i restauranten. Jeg får mig en tur rundt på et par timer i skønt afvekslende terræn med faretruende tyrekalve og selfi af bestinignen af en klåte. Det bliver regnvejr og lidt koldt inden vi begiver os til restauranten og får dagens fisk, aborre med kantareller. For første gang har vi tændt for varmen.

Dag :  Tjäro - Nogersund,  13.august

Morgentur, morgenbad, Stina i morgenbad. Vi studerer prognoserne; vinden er lidt hård her til morgen men bliver blidere senere, til gengæld vil der komme regn mellem tre og fire. Vi vil sejle til Nogersund, en 3-4 timers march, så det bedste er altså afgang kl 12. Det giver tid til en tur rundt på øen i selskab med køerne og medbragt klemme. Blid sejlads for fulde sejl til Karlshamn indsejlingen, så kommer der nogle flere boller på suppen, fokken ind, vinden er tættere end bidevind. Nogersund skilter ikke ligefrem med en gæstehavn, hvad der heller ikke er grund til. Så vi lægger til langskibs i det store fiskehavnsbassin. Venlige og interessered forbipasserende foreslår os lige at spørge om det er ok, vi prøver lidt uden held og beslutter at det er ok. Vi er lidt skuffede over havn og miljø, men pyt, vi skal jo bare ligge her og det er formodentlig gratis. 20160813_161525Janne på 83 hjælper os med el og bliver inviteret på øl. Herlig gubbe, gammel fisker, men han må løbe fordi han har en lags stående og koge. Hans armbånd vidner om  hans deltagelse og hjælp til Hällevik festivalen, hvor Preben, dansker, har sunget. Vi kan ikke lige huske hvem Preben er. Gryde af confit de canard og hvad vi har af grønt og gulerødder. Lækkert. En spadseretur på havnen ud til husbilspladsen ender i regn, som overgår i styrtregn, da vi alleerede våde når tilbage til båden. Der soves meget tidligt.

Dag :  Nogersund - Skillinge,  14.august

Afsted omkring 6.30. Flot morgen, flot vejr. Vinden tillader os næsten at holde Simrishamn op, men sejladsen er lidt voldsom med gammel sø og 8m/s og pludselig står Helmer af ved at insistere på en helt forkert kurs eller rettere dreje rundt da den ikke kan opnå overensstemmelse mellem det sejlede og det bestilte. Så der er hårdt arbejde til rorgængeren. Bekvem tillægning i Y-bomme, vi er i fin tid til at få en plads. Mat-öppet har lukket om søndagen. Men røgeriet har åbent og det er helt på højde med de andre røjerier og med vores behov. Skagenröre (på hummerhaler), matjessild, sennepssild, og et par tværsnit af hellefisk. Og lakrids og kartofler. Den planlagte bulgur bliver forvekslet med couscous. Der udbryder i øvrigt kolossal misstemning, der udsætter spisningen nogen tid.

Dag :  Skillinge - Taarbæk,  15.august

Afsted 5.30   Planen er Smygehamn, men der er vi allerede til frokost, så den nye plan er Taarbæk. Vi har haft modvind, halvkraftig, men alligevel pæn fart og nogle små ben ind i bugten ved Ystad. Vi opdager at vi er meget snært på at nå åbningen kl 15, men vi skruer op for gassen. Det giver lidt spænding, men vi kommer lige tre minutter for sent. Og det er kun godt, da vi har godt af en pause lige her. Ude af kanalen er vinden gået i nord, men det vil jo være fint, når vi skal styre nord vest mod Taarbæk efter at have passert Saltholm. Så sker det, motoren begynder at hakke gevaldigt og går langsomt ud. Samtidig opdager vi at vandet står op over dørken og må håndpumpes under motorens sidste krampetrækninger. Ud med genoaen, vi må gå hjem for sejl, og så går vinden i nordvest så det bliver oven i købet på kryds. Der er stadig vind, men den er under aftagende, mens bølgerne stadig er store og rodede. Vi er nede på 2 knob vmg.Vi må skaffe os hjælp, men her er ingen telefonforbindelse, og netforbindelse er meget svag. Det mislykkes at sms'e til Søren, som har sendt os et spørgsmål om de skal lægge champagnen på køl. Vi får dog sendt besked ud på facebook, og efterhånden kan vi også sms'e med Søren, som får prajet Ulrich Sporck under aftenmachen til at hente os i hans motorbåd. Der er 3.7 sømil ind til havnen. P1020797

Der er velkomstkomite på kajen, Pia og Thormod tager imod og fra, da vi afslutter vores perfekte ferie på en meget adrenalinproducerende måde.

 

Taarbæk- Kristianopel

Kristianopel - Nynäshamn

Nÿnäshamn-Åland-Grisslehamn

Grisslehamn-Stockholm-Figeholm

Figeholm - Taarbæk